1.2.5. Загальні відомості про сільськогосподарські технологічні процеси
До технологічних відносяться процеси й об'єкти в
структурній системі матеріального виробництва, що мають безпосереднє відношення
до утворення (формування), збереження чи
переміщення виробленої продукції.
Технологічний об'єкт автоматизації — це
сполучення технологічного устаткування (машин, механізмів) і реалізованих на
ньому технологічних процесів і операцій. Технологічний
процес являє собою сукупність організованих впливів на предмет
виробництва з метою надання йому якихось нових, обумовлених споживчими вимогами
властивостей і якостей. Одиничний вплив, що приводить до зміни форми,
структури, складу або стану предмета виробництва, називається технологічною
операцією, а вплив, що викликає зміну просторового положення предмета
виробництва,—транспортною операцією. Технологічні процеси й операції іноді
узагальнено називають технологічним рухом, а операції по
переміщенню речовини — транспортним рухом.
У сучасному сільськогосподарському виробництві
цьому загальному визначенню цілком відповідає технологічний рух, що відноситься
до допоміжного і підсобного виробництва. Це процеси кормоприготування,
первинної чи обробки переробки продукції, збирання й утилізації екскрементів,
видобуток й обробка води, виробництва і розподіли теплового й іншого видів енергії
тощо.
Відмінна риса основного сільськогосподарського
виробництва полягає в тому, що в утворенні продукції (приросту, приплоду)
обов'язково беруть участь різні види сільськогосподарських рослин, продуктивних
тварин, птахів. Сільськогосподарські технологічні об'єкти включають, як
правило, у свою структуру продуктивні рослини чи тварини разом з виробничими
приміщеннями.
Технологія виробництва поєднує набір процесів і
операцій, необхідних для одержання завершеного, готового до реалізації
продукту, а також визначає загальні принципи, способи і режими здійснення
впливів. Так, технологія виробництва молока визначає способи утримання корів
(прив’язний чи безприв’язний) і годівлі (гранульованими повноцінними кормами чи
вологими мішанками), а також режими годівлі (двох – чи
триразове).
Технологія виробництва постійно удосконалюється.
Новітня технологія найбільше повно використовує наявний на даний момент
науково-технічний потенціал і передовий досвід, забезпечує високу економічну
ефективність, кількісні і якісні показники виробництва. Основою для постійного
розвитку й удосконалення технології є поглиблення індустріалізації,
концентрація і спеціалізація сільськогосподарського виробництва, переклад
деяких видів виробництва на промислову основу, розвиток комплексної механізації,
електрифікації й автоматизації технологічних процесів.
|