Субота, 04.05.2024, 20:27
Вітаю Вас Гість | RSS

Автоматизація технологічних процесів

Категорії розділу
...
...
Пошук на сайті
Пошук в інтернеті
Цікаві факти
Форма входу
Карта відвідувачів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
...
Яндекс цитирования Яндекс.Метрика

Головна » 2014 » Липень » 28 » Електричні кабелі проводи й шнури
16:26
Електричні кабелі проводи й шнури

Кабель - одна або декілька ізольованих жил (провідників), що знаходяться в металевій або неметалевої оболонці. 
Оболонку кабелю, залежно від умов прокладання та експлуатації, можна охороняти від технічних впливів за допомогою захисних матеріалів, наприклад броні. Такі кабелі при монтажі електропроводки не використовуються. 
Провід - одна неізольована (гола) або одна і більш ізольованих жил. Залежно від умов прокладання та експлуатації ізоляція може покриватися оболонкою з гуми, пластмаси або металевої стрічки з фальцовані швом (наприклад, на прасках) або з дроту. 
Провід, що мають зовнішню захисну оболонку, називають захищеними. 
Настановним називають провід для електричних розподільних мереж низької напруги, до яких належить і домашня електромережа. 
Неізольовані провода використовують, як правило, для прокладки повітряних ліній електропередачі. Вони бувають алюмінієвими, стале-алюмінієвими, мідними, бронзовими і сталевими. 
Шнур - дві або більш ізольовані гнучкі або особливо гнучкі мідні жили перерізом до 1,5 мм2, скрученні або укладені паралельно. 
Залежно від умов експлуатації поверх ізоляції можуть бути накладені неметалічна (гумова, полівінілхлоридна або складається з подібних, струмонепровідних, матеріалів) оболонка і захисні покриття. 
Шнури служать для підключення побутових приладів (наприклад, настільні лампи, торшери, побутові холодильники) до електромережі. 
Гнучкість шнурів і проводів визначається кількістю зволікань в одній жилі: чим більше зволікань (при одному і тому ж перерізі) - тим гнучкіше шнур. 
Провід й кабелі розрізняються: кількістю жил - від 1 до 4; перетином - від 0,5 до 800 мм2 і максимальним струмом. 
Зрозуміло, наприклад, що шнур для настільної лампи повинен мати дві багатожильні гнучкі жили невеликого перерізу. Але для пральної машини такий шнур не підійде: там потрібен провід, який крім ізоляції має оболонку  що захищає ізоляцію від механічних впливів, а також від проникнення води. Для прокладки на роликах загальна оплетка не годиться,  приклеювати і прибивати зручніше плоскі дроти. У стояках, де потрібно робити відгалуження в різних поєднаннях, зручніше прокладати не багато-жильний кабель, а кілька окремих проводів. 
У маркуванні проводів перша буква вказує на матеріал, з якого виготовлена ​​струмопровідна жила (А - алюміній). Відсутність в марці проводу букви А означає, що струмопровідна жила - з міді. Друга літера - П, позначає: «провід», третя - матеріал ізоляції (наприклад, Р - гума, В - полівінілхлорид, П - поліетилен). 
У марках проводів і шнурів можуть бути букви, що характеризують інші елементи конструкції: 0 - оплетка, Т - для прокладки в трубах; П - плоский; Ф - металева фальцьована оболонка; Г - гнучкий і т. д. Наприклад: АППВ - алюмінієвий плоский дріт з ПВХ ізоляцією; АПРФ - алюмінієвий провід з гумовою ізоляцією, який має оболонку з металевої стрічки з фальцовані швом; ППВ - плоский провід з мідними жилами, з полівінілхлоридною ізоляцією і т. д. 
У деяких шнурах остання буква маркування вказує на колір оболонки (наприклад, ШВЛЗ - шнур з ПВХ-ізоляцією в оболонці золотистого кольору; ШВЛС - те ж, тільки оболонка сріблястого кольору) або на обробку жив (наприклад, ШВПЛ - шнур з ПВХ-ізоляцією, плоский, з паралельно укладеними жилами з луджених дротів). Заземлювальну має зелено-жовте забарвлення.

Категорія: Як це зроблено | Переглядів: 1273 | Додав: Лідер | Теги: провід, Шнур, Кабели
 Всё о строительстве, ремонте дома и квартиры
Перевести сайт
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Радіо онлайн
Слушать радио Тільки Українське онлайн
Хмаринка тегів
...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сьогодні
Все для життя
Інтересні новини

Copyright MyCorp © 2024