Субота, 04.05.2024, 14:02
Вітаю Вас Гість | RSS

Автоматизація технологічних процесів

Категорії розділу
...
...
Пошук на сайті
Пошук в інтернеті
Цікаві факти
Форма входу
Карта відвідувачів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
...
Яндекс цитирования Яндекс.Метрика

Головна » 2014 » Грудень » 8 » Мікроклімат в теплиці на контролерах "Овен"
18:27
Мікроклімат в теплиці на контролерах "Овен"

Мікроклімат теплиці не може бути постійним. Він змінюється протягом вегетації культур (за сезонами року), зі зміною дня і ночі, при сонячній і похмурій погоді, від провітрювання споруди. Різні культури вимагають своїх оптимізованих параметрів мікроклімату.
Температура повітря в теплиці починає підніматися від нічного рівня в сонячні дні з проникненням перших променів і до перших одного - двох післяполудневих годин, якийсь час може перебувати на одному рівні, потім починає повільно знижуватися. При заході сонця рівень температури вище, ніж при сході.
У похмурі дні температура з ранку до вечора може бути майже постійною. При дощовій погоді нерідко з-за омивають покрівлю та стіни прохолодних струменів температура може знижуватися до зовнішньої.

Система автоматичного керування мікрокліматом в теплиці передбачає автоматичне керування обігрівом за рахунок водяних калориферів, що приводяться електродвигунами М1 і М2 (рис 1). Вода у водяні калорифери подається автоматично за допомогою електроклапана YА1. В ручному режимі двигуни вентиляторів калориферів М1 і М2 вмикаються кнопками SВ2, SВ4, а двигуни насосів гарячої води на опалення М3 та насоса води на зволоження М4 – кнопками SВ6 і SВ8 за допомогою магнітних пускачів КМ1 – КМ4.

Рис 1. Фрагмент принципової електричної схеми регулювання мікрокліматом в теплиці ( обігрів)

В автоматичному режимі керування здійснюється за допомогою контролера А1, який має сухий ВК1 та вологий ВК2 датчик температури повітря та температури ґрунту ВК3. Контролер А1 (МПР-51 «Овен») подає сигнал на блок комутації А2 (БКМ-1 «Овен»), що керує магнітними пускачами КМ1 – КМ2 та на електроклапани YА1 гарячої води та на YА2 води на зволоження.

При підвищені температури повітря в теплиці здійснюється автоматичне відкривання верхніх і бокових фрамуг, в залежності від величини збільшення температури понад заданої. Температура сприймається датчиком ВК4 (рис 2), який під’єднаний до контролера температури А4 (ТРМ-151 «Овен»), що здійснює автоматичне керування верхньою правою фрамугою.  Він подає сигнали на автоматичний пристрій керування виконавчими механізмами А3 (ПКП-1 «Овен»), і здійснює керування за допомогою реверсивних магнітних пускачів КМ5. Трансформатор струму ТА1 являється датчиком струму для пристрою А3. При збільшені струму, коли механізм заслінки в крайніх положеннях, А3 вимикає відповідний магнітний пускач КМ5.

Рис 2. Фрагмент принципової електричної схеми мікроклімату в теплиці

В ручному режимі, який задається перемикачем SА1  керування заслінками здійснюється  за допомогою пускових кнопок  SВ5.  Кнопкою SВ9, здійснюється ручне аварійне закривання фрамуг. Сигнальні лампи НL1, НL2 сигналізують про закривання або відкривання  фрамуг.

Аналогічно здійснюється керування іншими 3 фрамугами, верхньою лівою та боковими правою і лівою. Температури спрацювання збільшені на 1 градус до попереднього контролера, що керує відповідною заслінкою

Категорія: Як це зроблено | Переглядів: 1801 | Додав: Лідер
 Всё о строительстве, ремонте дома и квартиры
Перевести сайт
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Радіо онлайн
Слушать радио Тільки Українське онлайн
Хмаринка тегів
...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сьогодні
Все для життя
Інтересні новини

Copyright MyCorp © 2024