Субота, 04.05.2024, 07:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Автоматизація технологічних процесів

Категорії розділу
...
...
Пошук на сайті
Пошук в інтернеті
Цікаві факти
Форма входу
Карта відвідувачів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
...
Яндекс цитирования Яндекс.Метрика

Головна » 2014 » Листопад » 13 » З’єднання контактів
20:11
З’єднання контактів

Електрика - наука гарного контакту. А й справді, більше половини випадків несправностей електропроводки пов'язане саме з поганим контактом в місці з'єднання або підключення проводів. Банально десь не запаяні, що не обтиснутими або недокручено. У багатьох будинках стара алюмінієва проводка, відслужила більше півсотні років, жодного разу не підводила господарів за весь свій термін служби. Це результат якісно зробленої роботи. Сьогодні через велику кількість потужних побутових приладів навантаження на електропроводку різко зросла. І будь прорахунок або недбалість у виконанні електромонтажних робіт може обернутися головним болем для господарів.
У цій статті розглянемо можливі з'єднання проводів, які зустрічаються в побутовій електропроводці.

Скручування проводів.
Скручування - це основний вид з'єднання проводів. Інша справа, що скручування - це ще не закінчене з'єднання. Для того, щоб скрутка забезпечувала надійний контакт, її необхідно або запаяти, або обжати або ошпарити. Хоча, якщо потрібно зробити тимчасову будівлю (тимчасову електропроводку або освітлення), то буде більш ніж достатнім з'єднання проводів за допомогою простої скрутки. В ЖКО, коли постійна електропроводка виконана недбало і без обробки скруток, кажуть - зроблено на соплях.
Скільки може прослужити з'єднання проводів за допомогою простої скрутки, сказати складно. Все залежить від умов експлуатації (температура, вологість) і від навантажень, тобто струмів, які проходять через скрутку. Це можуть бути місяці, роки, десятки років. Причина ненадійності цього виду з'єднання - окислення проводів і, як наслідок, поганий контакт. Наслідок - скручування починає грітися, ізоляція на ній плавиться, що стає причиною короткого замикання. Крім того, поганий контакт може стати причиною поломки електрообладнання (ефект іскріння необробленої скрутки).
Скрутка виконується за допомогою плоскогубців. Кінці проводів зачищаються на однакову довжину, вирівнюються. Плоскогубцями захоплюється весь пучок і закручується.
Існує обмеження по кількості проводів в скрутке. Щоб скрутка була надійною і не розсипалася, її діаметр не повинен бути більше 1 сантиметра (при довжині до 5 сантиметрів). Правда, це моя суб'єктивна думка. При монтажі я намагаюся, щоб в одній скрутке не було більше 7 проводів перерізом 2,5кв.мм, або до 12 проводів перерізом 1,5кв.мм.

Пайка проводів.
Пайка в електромонтажі - це з'єднання жил проводів за допомогою припою. На практиці, маючи через електромонтажні роботи, обпоюють доводиться скрутки і багатожильні проводи.
Опайки скруток забезпечує надійний електричний контакт проводів. Крім того, опаять поверхня захищена від корозії. На мій погляд, цей вид з'єднання найбільш універсальний.
Обпоюють потрібно і багатожильні дроти при їх підключенні під гвинтовий затиск. Наприклад, коли ви підключаєте вилку або розетку подовжувача, кінці проводів рекомендується обпоюють. Хоча в цьому випадку можна обійтися і спеціальними наконечниками потрібного діаметра. Раз вже мова зайшла про багатожильних проводах, вважаю не зайвим нагадати, для монтажу стаціонарної електропроводки потрібно використовувати дроти з цільними жилами, багатожильні проводи в цьому випадку застосовувати не рекомендується.
Для пайки нам буде потрібно паяльник потужністю 100 Ватт і припой з каніфоллю. Включаємо паяльник, даємо йому кілька хвилин розігрітися, прикладаємо до місця пайки і підносимо під жало припій.

Зварювання проводів.
Не менш популярним способом обробки скруток є зварювання. У масовому будівництві все скрутки в розподільних коробках саме зварюються. Причина популярності цього методу - швидкість і дешевизна. Зварювання проводів займає істотно менше часу, ніж пайка. Для зварювання буде потрібно трансформатор потужністю від 500 Ватт, напругою 36 Вольт або зварювальний апарат з вугільним електродом. Рекомендується, звичайно ж, використовувати саме зварювальний апарат - на ньому можна виставити оптимальний для зварювання струм. Для зварювання прикладаємо провід «маса» до скрутке і торкаємося вугільним електродом її краю. Скрутка повинна бути розгорнута кінцем вниз, щоб розплавлений метал краплею повис на ній.
На сьогоднішній день зварювання проводів - це одна з вимог ДПН (Держ. Пож. Нагляд)

З'єднання обпресуванням.
Опресовування - це з'єднання жил проводів шляхом обтиску сполучної гільзи. Гільза обжимается за допомогою спеціального інструменту - прес-кліщів. Обтискні гільзи бувають різних діаметрів і виготовляються з різних матеріалів - мідь, алюміній, луджена мідь.
Даний спосіб є одним з найбільш надійних.

З'єднання проводів через клемник.
В електромонтажі клемні колодки застосовуються, насамперед, для підключення світильників і різних електроприладів. Клемні колодки незамінні при ремонтних роботах.
Істотний недолік цього виду з'єднань те, що більшість продаваних клемних колодок дуже низької якості, а, отже, ненадійні. Неякісна клемна колодка може лопнути при затягуванні (різьба), що стає причиною поганого контакту. Наслідки можуть бути самими різними.

Дорогі й надійні клемні колодки використовуються в розподільних шафах, боксах.

Болтові з'єднання.
Болтові з'єднання на практиці зустрічаються нечасто. Проте, такий вид з'єднання досить надійний, може витримувати великі струми. І про всяк випадок варто пам'ятати і про цей спосіб з'єднання проводів. Таким способом можна з'єднувати мідний і алюмінієвий дроти, проклавши між проводами шайбу.

Самозажимні з'єднання.
Досить популярний метод з'єднання проводів за допомогою самозатягуються клемних колодок. Основна його перевага - не потрібно особливих навичок, все до примітивності просто. Зачищати провід і засовуєш його в самозатискного колодку. Контакт виходить цілком надійний.

Недолік такого виду з'єднання, як і у випадку з гвинтовими колодками - обмеження по максимальному струму. Якщо ви плануєте використовувати самозажимні колодки в ланцюгах з потужним електрообладнанням, рекомендую дізнатися їх технічні характеристики, чи підходять вони для ваших цілей. Інший недолік в тому, що не будь-які самозажимні колодки підходять для з'єднання багатожильних проводів.
Найбільш популярні самозажимні колодки фірми Wago. Максимальний струм для більшості колодок цієї фірми складає більше 32A, цього цілком достатньо для побутових навантажень.

З'єднання проводів за допомогою кабельних затискачів.
З'єднувальний сжим призначений для з'єднань (відгалужень) ліній кабелів і проводів. Причому для відгалуження не вимагається розрізання магістрального провідника. Цей вид з'єднання проводів застосовується повсюдно, його можна побачити практично в будь-якому під'їзній електрощиті. Як правило, кабельні стискання застосовуються для з'єднання (відгалуження) проводів перетином від 10кв мм.

У народі кабельний сжим прозвали горіхом. Так що можна почути про з'єднання через горіх.

Багаторічна практика застосування довела 100% надійність даного виду соедіненія.Помімо прямого призначення кабельний сжим можна використовувати як опресування для скруток.

Чому не можна з'єднувати алюмінієвий і мідний дріт скруткою.
Причини аж дві, але зводяться вони в підсумку до одного слідству - з часом контакт стає поганим. Це в свою чергу призводить до його нагрівання і всім звідси випливають наслідків.
Перша причина - окислення алюмінієвого проводу. У шару окису опір більше ніж у самого алюмінію і це призводить до перегрівання останнього.
Друга причина - слабшанню контакту. Як ви знаєте при нагріванні будь-яке тіло, в тому числі і провід розширюється. Але алюміній більш м'який матеріал ніж мідь. І електро провідність у нього менше, а значить гріється він сильніший. В результаті безлічі циклів розширення та звуження контакт слабшає і починає грітися все сильніше.

Формула для розрахунку перетину провідника:
S = (3,14 х D2) / 4
де:
S - площа кола (перетину), а D - діаметр провідника.
Для багатодротовими провідника (невірно багатожильний) перетин дорівнювати перерізу одного дроту, помноженому на їх число.

 
Соединение проводов 220, провода, клеммы, колодка, электрик
Категорія: Як це зроблено | Переглядів: 2238 | Додав: Лідер
 Всё о строительстве, ремонте дома и квартиры
Перевести сайт
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Радіо онлайн
Слушать радио Тільки Українське онлайн
Хмаринка тегів
...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сьогодні
Все для життя
Інтересні новини

Copyright MyCorp © 2024