Середа, 08.05.2024, 19:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Автоматизація технологічних процесів

Категорії розділу
...
...
Пошук на сайті
Пошук в інтернеті
Цікаві факти
Форма входу
Карта відвідувачів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
...
Яндекс цитирования Яндекс.Метрика

Головна » 2014 » Липень » 12 » Електромонтаж нової проводки
09:23
Електромонтаж нової проводки

Нові потужні електричні побутові прилади перевантажують електромережі в приватних будинках і квартирах . Створюють велике навантаження на електромережу, але роблять наше життя більш комфортним.

У ході ремонту необхідно провести заміну електромережі на більш потужну з використанням якісної нової кабельної продукції та виконати її, залучаючи кваліфікованих фахівців. Тільки майстри з великим досвідом можуть зробити електромережі будь-якої складності і відмінної якості.

Проектування

Електромонтаж нових ліній для підключення побутових приладів проводиться на підставі затвердженого проекту. До складу проекту входить креслення зі схемою прокладки електропроводки, специфікацію на матеріали та електричні вироби.

У проекті розраховується пристрій захисного відключення для захисту людини від ураження струмом, при витоку струму відключає електричний ланцюг. Від перевантаження, яка призводить до плавлення і займання ізоляції також захищає УЗО. Цей прилад відключає лінію і запобігає виникненню пожежі.

Способи прокладання електропроводки

1 - відкритий спосіб

Використовуючи цей спосіб, проводку прокладають в коробах або спеціальних кабель - каналах. Позитивна сторона цього способу це простота в обслуговуванні і укладанні, можливість перенести на інше місце.

Негативною стороною є зменшення естетики в квартирі, і простору. Цей спосіб вибирають у разі обмеження технічних нормативів по використанню прихованого монтажу електромереж.

2 - прихований спосіб

При прихованій проводці в стіні видовбують канали, штраба, в які укладають кабелю в гофтрубах з подальшою штукатуркою. Позитивною стороною цього способу прокладки електропроводки є дизайнерський сучасний вигляд стіни, створюючи надійний захист від зовнішніх факторів.

Послідовність прокладки проводки

Прокладають дроти по стіні і підлозі. По стіні прокладають електропроводку тільки вертикально і горизонтально по відношенню до вимикачів або розеток. Якщо проводка прокладається в чорновій підлозі, то відступають по периметру кімнати близько 10 сантиметрів від стін. При обробці квартири майстри повинні знати розташування електропроводки і враховувати в ході свердління або укладання підлогового укриття.

Кабельна продукція

При укладанні нової електропроводки використовують кабелю з трьома мідними жилами. Цей кабель складається з трьох провідників для підключення фази, нуля, землі покритих ізоляцією в одній оболонці. У сучасних електроприладах необхідно заземлення, для цього і вибираємо кабелю з провідником для захисного заземлення ..

Перед тим як укладати нову електропроводку необхідно видалити стару демонтажем. У старих електропроводках використовувалися алюмінієві двожильні проводу для подачі фази і нуля. Мідна проводка набагато краще в порівнянні з алюмінієвою, тек як алюмінієві дроти мали малу міцність, електропровідність і велику плинність в місцях кріплення контактів. Тому встановлювати пристрій захисного відключення на старих проводках не мало сенсу.

Кількість ліній, які потрібно змонтувати зазначено в плані електропроводки і залежить від розміщення та кількості розеткових груп і освітлювальних приладів.

Перетин кабелю залежить від повної потужності споживачів, що підключаються до даної лінії. Для монтажу електропроводок використовують в основному струмопровідні жили перетином у 1,5, 2, 2,5 квадратних міліметра. При монтажі ліній для підключення потужних побутових приладів застосовують проводку перетином 4 і 6 мм2.

Перетин жил кабелю залежить від максимальної потужності підключаються приладів:

Лінії для підключення освітлення застосовують перетин 1,5 мм2;

Лінії для підключення розеток - перетин 2,5 мм2;


Лінії для підключення електроплити, пральної або посудомийної машини та інших побутових приладів де використовується велика електрична потужність - перетин 4 мм2

Краще використовувати кабельну продукцію відомих виробників. Неякісний товар може мати менший перетин, що зазначено у маркуванні кабелю, а на око важко визначити недолік перерізу в міліметрах. Також виробник неякісного кабелю може застосовувати в металі дешеві добавки, що призводить до збільшення опору і відповідно плавлению і займання ізоляції.

  Прихований способом монтажу електропроводки

Монтаж прихованої електропроводки проводять поетапно. Спочатку чорнові роботи, видовбують канави в стінах, прокладають кабелю і проводять установку силового щита. Після цього складають акт про виконання прихованих робіт у присутності замовника та представника будівельно-монтажної та експлуатуючої компанії. Завершальним етапом монтажу електропроводки є установка розеток, вимикачів.

Послідовність прихованого монтажу

 Згідно з планом проводять розмітку в місцях установки електротехнічних виробів і ліній прокладки електропроводки;

• Проводять штробление на стіні в місцях прокладання електропроводки;

• Роблять поглиблення в стіні для встановлення монтажних коробок під вимикачі та розетки. Потрібно правильно розрахувати глибину установки коробки, щоб вона не виявилося нижче площини стіни;

• Готують електропроводку у укладанні, для цього використовуючи сталевий дріт протягують кабель в пластикові гофтруби, які служать захисною оболонкою;

• Використовуючи затискачі із пластику й монтажну стрічку, укладають і закріплюють гофру з кабелем у підготовлені канали в стіні;

 • Установчі коробки встановлюють у підготовлені поглиблення в стіні в місцях розміщення розеток і вимикачів;

• У настановні коробки заводять кабелю електропроводки;

• До місця розміщення силового щита підводять лінії електропроводок;

• Роблять комплектацію і монтаж силового щита. Він являє собою шафу з пластмаси або метала з глухою і ударопрочной кришкою. У силовому шафі на DIN-рейки встановлюють автоматичні вимикачі та пристрій УЗО.

Під час монтажу виробляють підключення розеток і вимикачів, роблять потрібні з'єднання в розподільних монтажних коробках.

Використовують для з'єднання гвинтові та пружинні клеми. За допомогою гвинтових клем простіше з'єднувати кінці провідників, але існує брак цього з'єднання - провід в місці затиску розплющується, що збільшує опір і призводить до нагрівання контакту. Гвинтові з'єднання потрібно перевірять і підтягувати через певний час.

Самозажімние пружинні клеми не потрібно підтягувати і періодично оглядати. Використовувана пружина фіксує сполучні кінці кабелю з певним зусиллям, забезпечуючи належний контакт.

Категорія: Як це зроблено | Переглядів: 984 | Додав: Лідер
 Всё о строительстве, ремонте дома и квартиры
Перевести сайт
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Радіо онлайн
Слушать радио Тільки Українське онлайн
Хмаринка тегів
...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Сьогодні
Все для життя
Інтересні новини

Copyright MyCorp © 2024